Bioodpady - to trzeba wiedzieć!

Prawidłowa segregacja bioodpadów to bardzo ważny krok w kierunku ograniczenia negatywnego wpływu naszych odpadów na środowisko. Dzięki temu, że bioodpady trafią do brązowego worka lub pojemnika, a jeszcze lepiej do przydomowego kompostownika, zamienią się w cenny, w stu procentach naturalny nawóz. Warto o tym pamiętać, szczególnie teraz, gdy robimy porządki na rabatach przy domu czy w kwietnikach na balkonie.
Jak prawidłowo segregować bioodpady, żeby miały szansę stać się cennym nawozem? Przede wszystkim należy pamiętać, że do brązowego worka lub pojemnika powinno trafić tylko to, co zostało stworzone przez naturę i nie zostało przetworzone przez człowieka, czyli: kwiaty (cięte i doniczkowe – oczywiście bez doniczek), rośliny, skoszona trawa, liście, obierki po warzywach i owocach, resztki surowych warzyw i owoców.
- Do bioodpadów nie można wyrzucać roślin porażonych chorobami. Larwy szkodników i grzyby mogą przetrwać podczas procesu kompostowania, a gdy wraz z kompostem zostaną wprowadzone do ziemi, mogą zainfekować inne rośliny. Takie rośliny należy wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane – radzi Elżbieta Sieg, Przewodnicząca Zarządu Związku Międzygminnego „PRGOK”.
Często traktujemy pojemnik czy worek na bioodpady jako miejsce na resztki z naszego talerza. Wyrzucamy tutaj niedojedzone ziemniaki z sosem, kawałki mięsa, ugotowane warzywa z zupy czy nawet niedojedzone resztki zupy, kanapki, które kilka dni przeleżały w plecaku, spleśniały chleb czy niedojedzone ciasto, a nawet przeterminowane jogurty czy sery.
- To błąd, takie odpady zaczną gnić i przyciągną owady oraz gryzonie – dodaje pani Przewodnicząca.
Ważne! Bioodpady wyrzucamy luzem, bez dodatkowych worków!